Ordinul masonic se împarte în diferite Rituri, care au totuşi o origine comună şi tind spre acelaşi scop. Ansamblul de reguli, decoruri și ceremonii după care se desfăş̦oară lucrările ı̂ntr-o Lojă reprezintă un Rit masonic. Marea majoritate a istoricilor sunt de acord că RSAA s-a “născut” în deceniile 4-6 ale sec. al XVIII-lea sub forma “Ritului de Perfecţie”, care cuprindea 25 de grade, practicat de Lojile franceze la puţină vreme după așa-zisa “instituţionalizare” a Masoneriei speculative din 1717. Ulterior a ajuns în teritoriile de peste mări ale regatului şi mai apoi în Statele Unite ale Americii, pentru ca la începutul sec. al XIX-lea să fie re-adoptat de Franţa şi îmbrăţişat de marea majoritate a masonilor.
Crearea şi introducerea Gradului al 3-lea, ignorat până în 1730 de Masoneria modernă anglo-saxonă, grad cu o mare dimensiune simbolică şi mai ales speculativă, a fost specifică RSAA şi poate fi considerat, cel puţin cronologic, primul dintre Gradele Înalte. Albert Lantoine nu are nici o îndoială: “Gradul de Maestru Mason a fost creat de rozicrucienii iacobiţi şi prin urmare ritualizat în lojile scoţiene de masonii acceptaţi de pe teritoriul francez cu mult înaintea apariţiei oficiale în Masoneria speculativă.” Primii Maeştri scoţieni, consideraţi predecesorii noștri, au apărut cu certitudine în Franţa la 1743, dar Marea Lojă a refuzat la început să accepte un grad care îi era necunoscut…
Drept urmare, cei care îl deţineau au înfiinţat Loji autonome, numite scoţiene sau perfecte, “lucrând pentru progresul Ordinului îngropat sub ruinele clădirilor gotice”. Prima atestată documentar, “La Parfaite Loge d’Élus Parfaits dite Écossaise”, a fost fondată în 1744 la Bordeaux de către Étienne Morin, un comerciant din Martinica. Scoţianismul Gradelor Înalte este reprezentat de două sisteme: “Conseil des Chevaliers d’Orient, Souverains Princes Maçons et d’Occident” fondat în 1756, precum şi de “Souverain Conseil des Empereurs d’Orient et d’Occident, Sublime Mère Loge Ecossaise”, fondat în 1758. “Regulamentele şi Constituţiile” din 20 septembrie 1762 de la Bordeaux dau practic prima clasificare oficială a Ritului de Perfecţie, revizuite ulterior sub patronajul lui Frederic al II-lea, regele Prusiei şi mai apoi de Conventul Universal de la Lausanne, iniţiat de Suprême Conseil de France 1804. Plecarea lui Étienne Morin peste mări avea să facă din acele teritorii mraniţa pe care va germina sămânţa Ritului Scoţian Antic şi Acceptat, fără însă că acesta să-şi aroge rolul de creator.
Prin intermediul olandezului Henry-Andrew Francken, gradele Ritului vor ajunge apoi în South Carolina şi de acolo va începe practic istoria modernă a RSAA, așa cum este cunoscut astăzi prin noua titulatură. Mai multe despre originea şi istoria Ritul Scoțian Antic și Acceptat puteţi găsi pe site-ul Supremului nostru Consiliu https://sc33rsaa.ro
Trebuie spus aici că Declarația noastră de Principii ne plasează undeva la mijloc între Marele Orient al României și Marea Lojă Naționala din România. Marea Lojă Naţională a României lucrează EXCLUSIV în Ritul Scoţian Antic şi Acceptat, caracterizat prin dimensiunea sa spirituală. Fundamentul identităţii noastre, Ritul Scoţian Antic şi Acceptat este un Rit de autoconstrucție fondat pe Iniţiere. Marea Lojă Naţională a României se încadrează în perspectiva spiritualistă şi universalistă a Conventului de la Lausanne din 1875. Prin faptul că nu identifică pe Marele Arhitect al Universului cu “dumnezeul” religiilor, se plasează pe un plan spiritual deschis şi tolerant. Ritul Scoţian Antic şi Acceptat, practicat de Obedienţa noastră în Primele trei Grade, postulează existenţa unui Principiu Creator, ca fundament spiritual al Universului. Lăsând membrilor săi libera determinare şi practica personală a convingerilor, Marea Lojă Naţională a României își îndeamnă membrii să-şi exprime Libertatea de Conştiinţă şi să-şi păstreze credinţa în perfectibilitatea Omului.
Marea Lojă Naţională a României propune adepţilor săi o cale iniţiatică tradiţională, permiţându-le să-şi clădească viaţa interioară spre un nivel tot mai mare de spiritualitate. Această Cale îi invită să devină adepţi ai Principiului creator în lume, să resimtă unitatea Vieţii, să devină solidari oricărei existenţe. Luând în considerare relaţiile dintre Echer şi Compas, Pământ şi Cer, material şi spiritual în Om, îşi angajează adepţii să-şi întoarcă privirea spre Lumină şi să acţioneze.
Trezirea spirituală pe care o inducem trebuie să se concretizeze aici şi acum, în viaţa cotidiană, precum şi în angajamentul personal şi responsabil la dezvoltarea societăţii. Aderând la deviza “ORDO AB CHAO”, masonul de Rit Scoţian Antic şi Acceptat recunoaşte existenţa unui principiu al Ordinii în Univers. Scopul Marii Loji Naţionale a României este de a reconstrui oamenii după Inițiere, într-o perfectă armonie cu ei înșiși și cu mediul în care trăiesc.
Lucrând asupra ființei umane, specificul Marii Loji Naţionale a României este umanist, iar prin “Declarația de Principii a Conventului de la Lausanne” se afirmă clar că obiectul Francmasoneriei, în special al celei scoțiene, este să lupte pentru emanciparea pașnică și progresivă a Omenirii.